Workshop VSLS – Werkgroep ‘Omgaan met Verschillen’
Inhoud van de workshop studenten leerjaar 4
Voor de collega-in-opleiding wordt de workshop ‘Omgaan met Verschillen’ in een verkorte versie aangeboden binnen het
De workshop ‘Omgaan met Verschillen’ is gericht op het nader uitdiepen van de diversiteit tussen leerlingen en de verschillen die al dan niet merkbaar zijn in de dagelijkse onderwijspraktijk. In deze workshop wordt door de workshopleider enerzijds praktische- en theoretische handvatten aangereikt om effectief om te gaan met verschillen. Anderzijds wordt er in deze workshop een beroep gedaan op de onderzoekende houding van de student; hem wordt gevraagd theorie te koppelen aan praktijkvoorbeelden om vervolgens aan de hand van een leervraag zelf tot leren te komen.
De workshop is onderverdeeld in een aantal onderdelen. Er zijn tevens onderdelen ter voorbereiding- en ter afronding van de workshop; de student wordt gevraagd de inhoud van de workshop op te nemen in het portfolio. De PPO bijeenkomst duurt 2 uur. De totale tijdsinvestering van de workshop bedraagt omstreeks 4 uur.
Opbouw van de workshop
Onderdeel 1 – ter voorbereiding op de bijeenkomst
De student wordt gevraagd voorafgaand aan de PPO bijeenkomst een les van zijn werkplekbegeleider (of een collega uit de vaksectie) te bezoeken rondom het thema
Op welke manier houdt de docent rekening met verschillen tussen leerlingen?
Welk ondersteunend materiaal zet de docent in om verschillen tussen leerlingen tegemoet te komen?
Welk docentengedrag speelt positief in op de verschillen tussen leerlingen?
De student benoemt vervolgens welke onderdelen hij zelf uit de bezochte les zou willen inzetten om in te spelen op de verschillen tussen leerlingen. Hij vult hiervoor ook zelf de scan
De bezochte les en de ingevulde de scan
Onderdeel 2 – tijdens de bijeenkomst
De student bespreekt zijn ingevulde scan
Welke leerdoelen hebben zij gemeen?
Welke tips kunnen zij elkaar, a.d.h.v. de bezochte lessen en reeds opgedane onderwijservaring, geven?
De student formuleert alvorens een uiteindelijke leerdoel rondom het thema
Onderdeel 3 – tijdens de bijeenkomst
De student ontvangt ‘good-practices’ van de workshopleider m.b.t. het thema
De student koppelt de aangeboden theorieën aan de bevindingen uit de scan Omgaan met Verschillen en zijn ‘SMART’ geformuleerde leerdoel. Hij beantwoordt hiervoor de vragen:
Welke aspecten uit de behandelde theorieën kun je inzetten om je leerdoel te behalen?
Welk docentengedrag laat je zien waardoor je rekening houdt met verschillen tussen leerlingen?
Onderdeel 4 – tijdens de bijeenkomst
De student krijgt de tijd om een korte lesactiviteit te ontwikkelen waarin hij inspeelt op de verschillen tussen leerlingen. Het uitgangspunt voor zijn lesactiviteit zijn het ‘SMART’ geformuleerde leerdoel en de reeds opgedane theoretische kennis van het onderwerp.
De student benoemt op welke wijze hij tijdens de lesactiviteit inspeelt op verschillen tussen leerlingen. Dit doet hij door te benoemen welk docentengedrag hij laat zien en door te verwijzen naar de theorie die dit positieve docentengedrag ondersteunt.
Onderdeel 5 – ter afronding van de bijeenkomst
Een aantal studenten krijgt de mogelijkheid om hun lesactiviteit in één minuut te pitchen aan de overige deelnemers. De student ontvangt feedback op zijn lesactiviteit in de vorm van tips en tops. De feedback is gericht op de manier waarop de student inspeelt op verschillen tussen leerlingen en de wijze waarop hij de theorie koppelt aan zijn docentengedrag.
Alle studenten reflecteren op de PPO bijeenkomst